es ES eu EU ca CA en EN
Image

PRESENTACIÓ

A dia d’avui, una bona part dels éssers humans sentim que la relació amb nosaltres mateixos i amb les persones que estimem no és la que hauríem volgut, que ens falten algunes coses i que ens en sobren moltes altres…, en un món canviant que ens torpedina amb muntanyes d’informació i agosarades estratègies per treballar a favor d’un canvi de paradigma que, fa ja temps, se’ns ha instal·lat a casa.
Com és que els meravellosos avenços tecnològics actuals no ajuden prou les persones a sentir-se plenes? Què ho fa, que costin tant de trobar aquells moments de pau i benestar que tots sense excepció anhelem tant?

Les últimes descobertes científiques ens diuen que els humans avui, desconeixen la major part dels secrets tant de la pròpia Vida, com de l’Univers que l’allotja. Mirant cap a l’interior de les persones, els professionals de la psique en diuen inconscient a aquest desconeixement, molts científics s’hi refereixen des de la teoria quàntica; els devots de Cor parlen de Cel. Però en diguem com en diguem, el ben cert és que allò que els humans manifestem visiblement a les nostres vides té molt més a veure amb el que aquest espai invisible permet, que no pas amb el que la nostra voluntat conscient voldria.

Com bé deia el petit Príncep l’Essencial és invisible al ulls. I és que sembla -avui més clarament que mai abans- que és des d’aquest àmbit ocult, amagat, imperceptible, immaterial, eteri… que es determina la nostra existència.

Us ve de gust acostar-vos a la plenitud d’aquest buit invisible des de la ciència? Veniu el divendres! I acompanyar el procés…, ampliant la consciència? No us perdeu el dissabte! Perquè als qui travesseu tots dos espais, us espera un diumenge encisadorament espiritual… D’aquí, el títol d’aquest Simposi, CIÈNCIA, CONSCIÈNCIA I ESPIRITUALITAT. I de la necessitat que tenim els humans d'ajudar-nos mútuament, a mesura que aprofundim en tots 3 àmbits, pren sentit el concepte de responsabilitat personal, que resignifica el seu subtítol Transformant-nos per Transformar. Tota una declaració d'intencions.

Volem de veritat apostar pel canvi? Desitgem de debò un món nou, més just i més amorós per a tothom ? Cal escoltar el Cor i ser profundament sincers en la resposta, perquè l’única via d’accés possible passa per un camí de transformació personal, que, acompanyant-nos del “Jo” al “Nosaltres”, excel·leixi en l’objectiu final: Contribuir a un canvi de Consciència Personal i Col·lectiu i, conseqüentment, a una nova manera de Viure.

LLOC
Teatret del Serrallo (Moll de Pescadors, 43004 Tarragona)

 PREU:
55 € / persona (inscripció, material i certificat d’assistència); i 50 euros (col·legiats al COPEC, estudiants URV, alumnes de TÀLEM i socis i sòcies d’INTRO-MENT (URV)

PONENTS

Per ordre d'intervenció
Image

SÒNIA FERNÁNDEZ VIDAL

Doctora en Física per la UAB, on ha estat professora. Ha treballat i col·laborat en alguns dels centres més prestigiosos com el CERN, el Laboratori Nacional dels Àlbers o l'ICFO. És co-fundadora de Gauss & Neumann. Acadèmica Electa de la Reial Acadèmia Europea de Doctors (RAED). El 2017 va ser seleccionada per la revista Forbes com una de les 100 persones més creatives del món. Autora de la trilogia de La Puerta dels Tres Cerrojos, traduïda a més de 14 idiomes, de Quantic Love, novel·la ambientada al CERN, de “Esmorzar amb partícules” i L'Univers a les Teves Mans.

Image

RUBÉN HERCE

Enginyer i doctor en Filosofia. És Professor de Filosofia a la Universitat de Navarra, subdirector de l'Institut Core Curriculum i del grup Ciència, Raó i Fe (CRYF), a més de codirector de la revista Scientia et Fides (Universitat Nicolás Copérnico de Torun). Entre les seves publicacions acadèmiques hi ha la monografia De la física a la ment (2014) sobre Roger Penrose, un manual de Filosofia de la Ciència (2016) i L'ètica és cosa d'altres (2022). Les seves investigacions se centren en aspectes antropològics, ètics i interdisciplinaris de la ciència. Fa classes d'Antropologia en Ciències, d'Ètica en Medicina i de Filosofia de la Ciència a l'Institut Superior de Ciències Religioses de la Universitat de Navarra. Imparteix també assignatures al Màster en Cristianisme i Cultura Contemporània de la mateixa universitat i al programa de doctorat de la Universitat Austral (Argentina).

Image
JOSÉ MARÍA TORO

Professor d'ensenyament primari. Actualment centra la tasca investigadora i divulgadora d'aspectes com ara el desenvolupament d'actituds creatives en la tasca de la vida quotidiana, la formació personal de pares, mestres i altres col·lectius professionals, l'educació des dels valors , la pedagogia emocional, el descans, la meditació i el silenci. Ha participat com a ponent a nombrosos cursos, jornades i seminaris de formació per tot Espanya, Mèxic i Uruguai. És autor de més d'una desena de llibres, entre els quals destaca “Educar con Co-razón” que amb 21 edicions és considerat un dels llibres pedagògics de més impacte en els darrers anys.

Image

LUIS HEREDIA

Doctor en psicologia. Actualment és professor col·laborador de la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat Internacional de la Rioja. La seva recerca en els darrers anys s'ha centrat en l'estudi dels beneficis de la meditació basada en l’atenció plena en entorns educatius. És secretari de la Delegació de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) i president de l'Associació INTRO-MENT de la URV dedicada a la investigació, el desenvolupament i la difusió de les tècniques de meditació terapèutiques.

Image

CARME MONEGAL MIRAMBELL

Mestra en Educació Primària per la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Màster en terminologia per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Professora associada de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, durant 15 anys. Professora del Cos de Secundària i de l'Escola Oficial d'Idiomes de la Generalitat de Catalunya. Directora certificada a Activitats d'Oci Infantil i Juvenil per la Generalitat de Catalunya. Màster en Pedagogia Sistèmica Cudec®. Formadora Internacional de Facilitadors de Constel·lacions Familiars Cudec®. Facilitadora certificada de Respiració Holotròpica, per la GTT (Grof Transpersonal Training), EUA. Practitioner PNL... Autora de diversos llibres i col·laboracions en publicacions especialitzades en docència i lingüística. Autora d’ANTAHKARANA, sèrie de podcasts sobre Creixement personal i Espiritualitat de Tarragona Ràdio. Fundadora i directora de TÀLEM, Escola de Vida.

Image

TERESA FORCADES I VILA

Neix el 1966 a Barcelona on estudia medicina. El 1992 marxa als EEUU per realitzar l’especialitat de medicina interna a la Universitat de Nova York a Buffalo i els estudis teològics corresponents al Màster of Divinity a la Universitat de Harvard. Va entrar al monestir l’any 1997. És doctora en Salut Pública per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre les medicines alternatives (2004). Llicenciada en teologia fonamental (2005) amb una tesi sobre el misteri de la Trinitat (“La Trinitat, avui”; PAMSA, 2005). El 2008 es doctora per la Facultat de Teologia de Catalunya amb una tesi sobre el concepte de persona en la teologia trinitària clàssica en relació a la noció moderna de llibertat com autodeterminació. Ha publicat també: “Els crims de les grans companyies farmacèutiques” (Quaderns Cristianisme i Justícia, 2006 n. 146, en català, castellà i anglès); “La teologia feminista en la història” (Fragmenta, 2007); “Ser persona, avui” (PAMSA, 2011) “Converses amb Teresa Forcades” (Dau, 2012); “És a les nostres mans” (Dau, 2014). Ha realitzat la seva investigació de postdoctorat a la Universitat Humboldt de Berlín a Alemanya a fi d’aprofundir el diàleg entre la noció teològica de persona i les nocions de subjectivació de certes antropologies contemporànies (ex. Lacan, Zizek, Boyarin). Directora del Màster de “Coneixement, Art, Ciència i Interioritat” de l’Escola SINCLÈTICA al Monestir de Sant Benet.

Image

JORDI PIGEM PÉREZ

(1964) Filòsof de la ciència i escriptor. Doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona amb la tesi El pensament de Raimon Panikkar: Una filosofia de la interdependència (Institut d’Estudis Catalans, 2007). Del 1998 al 2003 fou professor i coordinador de l’Àrea de Filosofia del Master in Holistic Science del Schumacher College a Dartington (Universitat de Plymouth, Anglaterra). Entre els seus llibres destaquen Tècnica i totalitarisme (2022) Pandèmia i postveritat (Fragmenta, 2021), Àngels i robots (Viena, 2017; en castellà, ampliat i amb el títol Ángeles o robots, a Fragmenta, 2018), Intel·ligència vital (Kairós, 2016), La nova realitat (Kairós, 2013) i Bona crisi (Ara Llibres, 2009). Va ser un dels entrevistats per Laia de Ahumada al llibre Espirituals sense religió (Fragmenta, 2015). Va ser coordinador de la revista Integral (1989-1992) i dels tres primers volums de l’edició catalana de l’Opera Omnia Raimon Panikkar. Ha participat a l’obra col·lectiva Panikkar avui (Fragmenta, 2022) i ha editat una recopilació dels textos de Panikkar sobre Ecosofia (Fragmenta, 2021). Ha obtingut el Premi de Filosofia de l’Institut d’Estudis Catalans (1999), el Premi d’Assaig de Resurgence i de la Scientific and Medical Network (2006) i el Premi d’Assaig Joan Maragall (2016).

TALLERS

Per ordre d'intervenció
Image
M.CONXA TORRES

Doctora en pedagogia. Professora del Departament de pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona). Presidenta de la Comissió Deontològica del Col·legi de Pedagogs de Catalunya. Premis literaris i el Premi Civisme 2014 de la Generalitat. Mestra d´Educació infantil. Directora i Monitora d'Educació a l'Oci. Contacontes, escriptora...

Image

MERCÈ GIL-PÉREZ

Psicòloga General Sanitària. Professora de la Universitat Rovira i Virgili. Secretària de l'associació INTRO-MENT de la URV dedicada a la investigació, el desenvolupament i la difusió de les tècniques de meditació terapèutiques. Col·laboradora del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i l'acompanyament al final de la vida a l'Equip d'Atenció Psicosocial (EAPS). Té formació de postgrau en Teràpies contextuals i de tercera generació, Mindfulness a l'àmbit sanitari, clínic i escolar.

Image

CRISTINA COSIALS

Barcelona. Postgrau en Pedagogia del Teatre, especialista en Veu (Institut del teatre, 1994). Màster en Teràpia breu estratègica per l'Institut Gestalt. Formada en kinesiologia educativa- Brain Gym i especialitzada en Reflexes primaris (MNRI). Creadora i coordinadora del projecte "Respira i aprèn" enfocat a l'aplicació dels coneixements neuropedagògics a l'aula, que s'està portant a terme a les escoles de la ciutat de Tarragona des de l'IMET (Institut Municipal d'Educació de Tarragona).

Image

ESCOLA LES MORERES

Direcció: Aida Puig Sans
Les Moreres és un centre públic 1-12. Entenem l’escola com un espai on hem de promoure l’educació global del nostre alumnat

Hem ampliat la mirada al voltant de dos noves propostes: el desenvolupament integral de les persones, amb el Programa Respira i Aprèn, com a eina per introduir un enfocament neuropedagògic a la pràctica educativa i la Mirada Holística i Sistèmica que contribueix a humanitzar l’educació, dignificant les arrels i la identitat de totes les persones, enfortint i ordenant la complexitat dels vincles per a que cadascú entengui quin és el seu lloc.

Aquesta elecció comporta un compromís per part del claustre en un viatge cap al creixement personal i professional amb l'objectiu d'aconseguir un clima de convivència positiu, on els valors i les emocions que neixen són la confiança, l’acollida, el reconeixement, el respecte a la diferencia, l’agraïment i la possibilitat de que l’escola sigui un lloc per a tots/es, una escola viva i dinàmica on mestres, alumnes i famílies són investigadors i creadors de la realitat.

PROGRAMA

DIVENDRES

16.00 h: Apertura. Contacontes, a càrrec de Conxa Torres

16.30 h: Un Cafè Quàntic; què és la Realitat?, a càrrec de Sonia Fernández Vidal

17.45 h: Pausa

18.15 h: Fronteres Filosòfiques de la Ciència, a càrrec de Rubén Herce

19.30 h: Sortida

 

DISSABTE

09.30 h: Taller de Consciència Corporal

10.00 h: Contacontes, a càrrec de Conxa Torres

10.20 h: Dime Cómo Miras Y Te Diré Cuál Es Tu Nivel De Conciencia, a càrrec de José María Toro

11.30 h: Pausa

12.00 h: L’atenció Plena: Un Pont Entre Ciència I Espiritualitat, a càrrec de Luis Heredia

13.30 h: Taller Iniciació A La Pràctica De L’atenció Plena, a càrrec de Mercè Gil-Pérez

14.30 h: Dinar

16.00 h: El Vel d’Isis: Què S’amaga Darrera Del Que Sembla Que Hi Ha?, a càrrec de Carme Monegal Mirambell

17.30 h: Taller Respira, Connecta't i Aprèn!, a càrrec de Cristina Cosials

18.45 h: Sortida

 

DIUMENGE

09.30 h:
Tot és Gràcia, a càrrec de Teresa Forcades

10.45 h: Pausa

11.15 h: Contacontes, a càrrec de Conxa Torres

11.30 h: Com seria una Ciència amb Consciència, a càrrec de Jordi Pigem

12.30 h: Pausa

13.00 h: Taula rodona de Conclusions

13.30 h: Concert de clausura. Cloenda

14.00 h: Comiat

Image
logo TÀLEM
Carrer Major, 4
43003 Tarragona (Spain)

Síguenos en:

4.9

TÀLEM Escola de Vida
C/ Major, 4, 43003 Tarragona, Spain

Hacer una Valoración